Συμβατικά Φλαπς

ή

Κάθετα Φλαπς Hydrotab

classic trim tabs versus interceptors
interceptors versus classic trim tabs

Μάθετε τους λόγους που καθιστούν τα κάθετα φλαπς της Hydrotab ανώτερα από τα συμβατικά φλαπς!

Αποτελεσματικότητα

Στα συμβατικά φλαπς, η δύναμη της άνωσης που απαιτείται για να τριμαριστεί το σκάφος αναπτύσσεται υπό γωνία πάνω στην επιφάνειά του, με αποτέλεσμα μόνο η κάθετη συνιστώσα να συμβάλει στο τριμάρισμα, ενώ η οριζόντια συνιστώσα αυξάνει την οπισθέλκουσα (drag). Η μικρή (μόλις μερικά χιλιοστά), αλλά κάθετη επέκταση των κάθετων φλαπς (interceptors) διασφαλίζει την ανάπτυξη μεγαλύτερης δύναμης άνωσης η οποία εφαρμόζεται κάθετα και πάνω στη γάστρα χωρίς καμία απώλεια.

trim tabs flaps diss-advantages

Συμβατικά Φλαπς

interceptor flaps trim tabs principle and advantage

Κάθετα Φλαπς

Άμεση Απόκριση

Τα συμβατικά φλαπς αντιδρούν αργά και έτσι, δεν μπορούν να "συγχρονιστούν" με τη γρήγορη αλλαγή της κλίσης του σκάφους, με αποτέλεσμα να έχουν περιορισμένη ικανότητα να επηρεάσουν τη σταθεροποίηση του σκάφους (ROLL).

Τα κάθετα φλαπς της Hydrotab μπορούν να κινούνται πολύ γρηγορότερα από τα συμβατικά φλαπς, με αποτέλεσμα να ανταποκρίνονται στις αλλαγές της πλάγιας κλίσης και έτσι να σταθεροποιούν το σκάφος γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τα παραδοσιακά φλαπς, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στο νερό, αναπτύσσουν στρειδώνα η οποία δημιουργεί οπισθέλκουσα (drag) λόγω της αυξημένης τριβής.

Η λειτουργία των κάθετων φλαπς της Hydrotab δεν επηρεάζεται από την ανάπτυξη στρειδώνας, αφού η επιφάνεια που παράγει το αποτέλεσμα είναι αυτοκαθαριζόμενη και πάντα προστατευμένη από τη στρειδώνα.

Η Hydrotab καινοτομεί παρουσιάζοντας τη νέα σειρά κάθετων φλαπς SR Interceptors Με σώμα από συνθετικό υλικό υψηλής αντοχής, στιβαρή κατασκευή και με τον πνευματικό μηχανισμό της Hydrotab, τα φλαπς κυριολεκτικά παραμένουν απρόσβλητα από την ανάπτυξη στρειδώνας.

Στιβαρή κατασκευή

Η στιβαρή και συμπαγής κατασκευή των κάθετων φλαπς της Hydrotab, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά μεγάλη δύναμη που παράγουν λειτουργώντας με χαμηλή πίεση πεπιεσμένου αέρα (2,5bar) και την ομοιογενή κατανομή της πάνω στις λεπίδες, καθιστούν τα φλαπς πραγματικά άτρωτα και με εξαιρετική αντοχή σε συγκρούσεις με επιπλέοντα αντικείμενα.
Ακόμα και σε ακράια περιβάλλοντα με μεγάλη ανάπτυξη στρειδώνας, η υψηλή πίεση που ασκεί ο θάλαμος του αέρα πάνω στις λεπίδες σπάει τη στρειδώνα και καθιστά τη λειτουργία των φλαπς αξιόπιστη χωρίς να μπλοκάρουν ποτέ. 

Η γεωμετρία και ο σχεδιασμός των συμβατικών φλαπς έχει σαν αποτέλεσμα την ανομοιόμορφη κατανομή των δυνάμεων, προκαλώντας μεγαλύτερη καταπόνηση και αυξημένες αστοχίες. 

Οι μεγάλες δυνάμεις που ασκούνται λόγω τις πίεσης του αέρα, εφαρμόζονται ομοιόμορφα πάνω στις λεπίδες, κάθιστώντας έτσι τα κάθετα φλπας της Hydrotab εξαιρετικά ανθεκτικά στις σκληρές συνθήκες της θάλασσας (ανάπτυξη στρειδώνας, συγκρούσεις με επιπλέοντα αντικείμενα, ακραίες θερμοκρασίες, κτλ).

Τα παραδοσιακά φλαπς λειτουργούν με υδραυλικά ή ηλεκτρικά έμβολα για την κίνηση των πεδίλων που τα καθιστούν ιδιαίτερα αργά, περιορίζοντας έτσι την ικανότητά τους να επηρεάζουν άμεσα τη σταθερότητα του σκάφους, όταν υπάρχουν συνεχόμενες μεταβολές πλευρικής κλίσης. Παράλληλα, ο σχεδιασμός και η αρχή λειτουργίας τους τα καθιστά πιο ευαίσθητα στο θαλασσινό περιβάλλον. Αντίθετα, τα κάθετα φλαπς της Hydrotab δεν έχουν κινούμενα ευπαθή μέρη (ηλεκτροκινητήρες, σένσορες, τσιμούχες στεγανοποίησης κτλ) και σε συνδυασμό με τις υψηλές δυνάμεις καθόδου της λεπιδας τους, αποτελούν εγγύηση απόδοσης και αξιοπιστίας. 

Στην οπισθοπορεία "ανάποδα", τα παραδοσιακά φλαπς δυσκολεύουν τον χειρισμό του σκάφους και αν ξεχαστούν κατεβασμένα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σπάσουν.

Οι έντονες καταπονήσεις που δέχονται τα παραδοσιακά φλαπς σε άσχημο καιρό με υψηλό κυματισμό, αποσταθεροποιούν το σκάφος, αλλά καταστρέφουν και τα ίδια τα φλαπς.

Τεχνική Σύγκριση

classic trim tabs versus interceptors

Συμβατικά Φλαπς

Κάθετα Φλαπς

Σχετικά με το περιβάλλον

Τα υδραυλικά φλαπς λόγω φθορών χάνουν λάδια τα οποία καταλήγουν στη θάλασσα βλάπτοντας το περιβάλλον.

Τα κάθετα φλαπς της Hydrotab λειτουργούν με πεπιεσμένο αέρα και η λειτουργία τους είναι απολύτως φιλική για το περιβάλλον.

Σχεδιασμός και Εγκατάσταση

 Τα κάθετα φλαπς της Hydrotab αποτελούν μία διακριτική, αποτελεσματική και εύκολή λύση για τη σταθεροποίηση και το τριμάρισμα ενός σκάφους. Τα παραδοσιακά φλαπς είναι ογκώδη, προεξέχουν έντονα από τον καθρέπτη του σκάφους και η τοποθέτησή τους είναι χρονοβόρα και απαιτητική. Αντιθετα, τα καθέτα φλαπς της Hydrotab τοποθετούνται πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα, ακόμη και από ανθρώπους που δεν έχουν σχετική εμπειρία και ο σχεδιασμός τους τα κάνει να ταιριάζουν με κάθε σκάφος.

Συμβατικά Φλαπς

Κάθετα Φλαπς